בטאון איגוד הטייסים בישראל
The Israeli pilots' Association (ISRALPA) magazine

גליון 04/2024

הפאניקה הייתה מיותרת

נוסעי טיסת יונייטד 085 מתל אביב לניו יורק עברו חוויה מטלטלת בשל תופעה של גזירת רוח; חלקם נפצעו * אולם הצוותים מיומנים מאוד לרצף פעולות מאוד מוגדר כאשר הם נתקלים בתופעה של גזירת רוח בין אם חזויה ובין אם מפתיעה
Picture of קברניט מידן בר

קברניט מידן בר

רוב המטוסים הישראליים לא ממריאים בערב שבת לשום מקום; הנוסעים הישראלים כן ונמל התעופה בן גוריון נראה לעיתים שונה ושוקק חיים רגעים לפני כניסת השבת. כך בדיוק היה בשבוע האחרון עת טיסת יונייטד 085 המריאה לנמל התעופה ניוארק שבמדינת ניו ג׳רזי סמוך לעיר ניו יורק. מה שלא ידעו נוסעי הטיסה הוא שזה יגמר בנחיתת חירום בנמל התעופה סטיוארט הסמוך, לאחר חתחות חמור שהתרחש בגובה נמוך וגרם לפציעתם הקלה של כשבעה נוסעים ולתחושה מאוד לא נעימה לכל היתר. עכשיו בואו נפרק את הג׳יבריש הזה לעברית ונאחל בריאות לנוסעים.

 

באזור היעד – ניו יורק סיטי – מצויים שלושה שדות תעופה מרכזיים וידועים, ולצידם עוד כמה בינלאומיים וידועים פחות. נמל התעופה הבינלאומי קנדי הוא המפורסם שבהם. מהעבר השני של נהר ההדסון, וכבר בטריטוריה של ניו ג'רזי, שוכן שדה התעופה ניוארק, והשדה השלישי הוא לה גווארדיה, המיועד ברובו לטיסות פנים בארצות הברית ויעדים סמוכים. השדה שופץ לאחרונה ונשאר עמוס ויעיל עד מאוד.

 

משהכרנו את המערך הגיאוגרפי, נעבור לטיסה עצמה: כללית, לכל טיסה מסחרית הלוקחת נוסעים בשכר ומופעלת תחת חוקי הטיסה המסחרית, בנוסף על כמות הדלק הדרושה לצורך ההגעה ליעד נלקחת כמות דלק נוספת, שמאפשרת למטוס להמשיך לשדה משני במקרה בו לא יוכל לנחות ביעדו. כך נעשה גם בטיסת יונייטד 085 מתל אביב לניוארק, שיצאה לדרכה ביום שישי, ה-29 במארס, אשר נחתה בסופו של דבר בנמל התעופה סטיוארט, שהיה שדה המשנה שלה, עקב חתחות חמור בגובה נמוך מאוד אשר נבע מגזירת רוח ואילצה את הטייסים ללכת סביב.

 

הליכה סביב היא המונח המקצועי לביטול הנחיתה בשלביה הסופיים, במקרים מסוימים גם לאחר נגיעת הגלגלים הראשיים במסלול. אותה ״המראה מחדש״ כך מתארים הנוסעים עשויה לנבוע מכמה סיבות אשר כולן מסכנות נחיתה בטוחה. זו נמדדת בפרמטרים ברורים של גישה יציבה למסלול, במהירות הנכונה ובשיעור ההנמכה המתאים. טייסות וטייסים בעולם מאומנים היטב בהליכה סביב שכן לא תמיד ניתן בסופו של דבר לנחות על המסלול, לעמוד בכל התנאים של גישה יציבה ומהרבה סיבות, כפי שכנראה התרחש בנחיתה האמורה בנמל התעופה ניוארק.

 

גזירת רוח יכולה להיות סיבה להליכה סביב והיא כנראה הארוע שחוו נוסעי טיסת יונייטד 085. כשמה כן היא, גזירת הרוח היא שינוי פתאומי ביציבותה של הרוח, בעוצמתה ובכיוונה בערכים משמעותיים בפרק זמן מאוד קצר אשר יכול להביא למצב בו המטוס לא מצליח להתגבר בצורה טובה על משטר הרוחות החדש, נכנס לאוויר בלתי יציב אשר מיד יורגש בקרב נוסעי הקבינה ומקשה על צוות הטיסה להגיע בגישה יציבה לנחיתה בטוחה על המסלול. בשונה מחתחות המתרחש בגובה השיוט, גזירת הרוח אופיינית לגבהים הנמוכים בקרבת הקרקע, ברוב הפעמים חזויה ומדווחת אוטומטית למטוסים המתקרבים לנחיתה. אלו לא תמיד מקלים על ההתמודדות עימה ובמקרים קיצוניים המטוסים כלל לא מורשים לנחות או לחלופין בוחרים שלא. בכל מקרה הצוותים מיומנים מאוד לרצף פעולות מאוד מוגדר כאשר הם נתקלים בתופעה, בין אם חזויה ובין אם מפתיעה. פתיחת כל המנועים לכח מלא ונסיקה מחודשת היא השלב הראשון עד לחלוף התופעה שמלווה כמעט תמיד החתחות ואוויר קופצני ולא יציב.

 

בטיסה קצרה כמו גם בארוכה סביר להניח כי ברוב המקרים הטייסות והטייסים לא יבחרו לנסות שוב לנחות באותו השדה על מנת לא לבזבז את הדלק שאמור להביא אותם לשדה המשנה במידה והתופעה תחזור שוב. כך עשה הצוות בטיסת יונייטד 085. למתעניינים אשר יקשיבו להקלטות רשת הקשר בין המטוס למגדל, ישמעו את הטייסים מכריזים על מצב חרום עקב מגבלת הדלק, שבאותו הזמן אמור להספיק להם לנחיתה בשדה המשנה ולא מעבר; כלומר, כל עיכוב קטן שאינו תלוי בהם יגרום למטוס לרדת מסף הדלק החוקי והבטוח שעל המטוס להחזיק באותה נקודת זמן. הכרזת החרום אינה אומרת שהמטוס אינו תקין ויש בו תקלה, אלא שהוא נכנס למצב מגבלתי מבחינת דלק ויש לאפשר לו עדיפות ברורה על פני מטוסים אחרים.

 

הכרזת חרום יכולה להתרחש בכל שלב בטיסה והיא מאופיינת בשני שלבים המלווים בהכרזת קוד על מנת שהמגדל וכלל המטוסים מסביב יבינו כי יש מטוס הדורש עדיפות. השלב הראשון מכונה "פאן פאן" pan pan  והוא מתריע על כך שהטייס מבקש עדיפות מסוימת ללא צורך בסיוע מידי כזה או אחר. השלב הבא הוא "מיידיי!", "מיידיי!"May Day, May Day  ובו המטוס מבקש סיוע מידי ואף מכריז כי נמצא בסיכון, לצוות לנוסעים או לשלמות המטוס.

 

מטוס חברת יונייטד אכן קיבל עדיפות והכוונה מיידית לשדה המשנה וסיוע מיידי בדמות צוותים רפואיים אשר הגיעו לפנות את הנוסעים שחשו ברע. כך צפוי ומצופה היה לנהוג וכך נהג הצוות בצורה מקצועית קרת רוח ועניינית. לאחר פינוי הנוסעים ותדלוק המריא המטוס לטיסה קצרה מאוד בחזרה לשדה היעד המקורי שלו, ניוארק. שבעה נוסעים פונו לבדיקה בבית חולים לצורך ביקורת. שאר הנוסעים נשארו על הטיסה המקורית והארוע, כמו כל ארוע תעופתי ובייחוד בארצות הברית עבר לחקירה של הרשות לחקירת תאונות, ה-NTSB.

 

מלבד הפציעות הקלות שנגרמו לשבעה נוסעים וחוסר נוחות רב לשאר הנוסעים, מדובר בארוע מפחיד אולם יש לציין כי אינו מהווה סכנה למטוס שכן הוא בנוי לטוס גם בתנאי רוח משתנים, בידי צוותים המאומנים לתרחיש כזה בדיוק ואין ספק כי היות הנוסעים חגורים בשלב הסופי לקראת הנחיתה מנע נזק גדול יותר למספר רב יותר של נוסעים בטיסה.

 

גזירת רוח איננה גזירת גורל, היא ארוע ידוע ותופעה המתרחשת מעת לעת, לעיתים שינוי קיצוני שכזה נובע מזרמים הנפגשים, משינוי טמפרטורה פתאומיים או לחץ אוויר. המטוסים והצוותים בנויים לזה אולם הנוסעים לא, על כן חשוב תמיד לחגור את חגורת המושב כאשר ישובים ולהישמע להוראות הצוות במטוס. אז שיהיו לכולנו טיסות נוחות ובטוחות.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *