גליון 1/2025

המפתח לטיסה בטוחה

CRM – Crew resource management פירושם ניהול משאבי הצוות * מול ההתפתחויות הטכנולוגיות המרשימות, התכונות האנושיות נותרו כשהיו * לכן, 80% מהגורמים התורמים לתאונות אוויריות הם גורמים אנושיים * כיום, נחשב CRM לאחד התחומים החשובים בעולם התעופה ותנאי לתפעול טיסה בטוח ויעיל
תמונה של קברניט אילן מנחם

קברניט אילן מנחם

המונח CRM – Crew resource management – ניהול משאבי הצוות, מייצג תפיסת עולם שהתפתחה בשל הצורך הגובר בשיפור התקשורת, עבודת הצוות וקבלת ההחלטות בטיסה על רקע תאונות טיסה קטלניות, שהתרחשו בעיקר בשנות ה-70 של המאה הקודמת.

מאז החל האדם לטוס, בראשית המאה ה-20, הטכנולוגיה ואמינות המערכות השתפרו באופן דרמטי. ברבות השנים, נוספו למטוסים מערכות, המפחיתות משמעותית את הסיכון להתרחשות תאונה. דוגמאות בולטות לכך הינן מערכות ACAS ו-EGPWS. מערכות ACAS (או TCAS) הורידו לרמה אפסית את הסיכון להתנגשות באוויר. מערכות GPWS הפחיתו מאד את הסיכון לפגיעה בקרקע. הוספת בסיס נתונים של פני הקרקע והתקנת מערכות EGPWS הפחיתו עוד את הסיכונים.

יכולות האדם, לעומת זאת, לא השתנו מהותית. הוא נותר אותו Homo sapiens כשהיה, עם שיפורים קלים והתאמות. גורמי אנוש מהווים כיום כ-80 אחוזים מהגורמים התורמים לתאונות ולתקריות בטיחותיות חמורות (Contributing Factors). זה לא שנעשינו פחות טובים, אלא שהגורמים הטכניים השתפרו מאד ולכן חלקם היחסי בגורמים התורמים פחת. עם זאת, למען ההגינות (לעצמנו), ראוי להזכיר כי קרוב ל-100% מהטיסות בעולם, מסתיימות בשלום וללא אירועים ראויים לציון, בין היתר בזכות הטייסים המפעילים אותן והלקחים שנלמדו מתאונות העבר, לרבות הנחלת עקרונות CRM.

בצילום: צוות אל-על מתכונן להמראה במטוס B772

בימי ראשית התעופה, המטוסים היו קטנים והופעלו לרוב על ידי טייס אחד. אך גם את המשאבים המוגבלים של הטייס הבודד היה צורך לנהל. זה מכונה כיום SRM (Single Pilot Resource Management). עם התפתחות התעופה, הפכו המטוסים גדולים ומורכבים יותר והופעלו על ידי שני טייסים. בהמשך היו מטוסים שהופעלו על ידי צוותים גדולים יותר, שכללו אלחוטנים, נווטים, מהנדסי טייס וכיוצא באלה, מקצועות שברובם עברו מהעולם. ההיררכיה במטוס הייתה ברורה מאד, מה שמכונה "גרדיאנט סמכות" או “Cross Cockpit Gradient”. הקברניט היה, כמעט, כל-יכול ושלט בצוות ביד רמה. הקברניט קיבל את מרבית ההחלטות (בדומה לנהוג בימאות, משם נלקחו כללים בסיסיים לעולם התעופה, שם רב החובל הוא הכל יכול). שאר אנשי הצוות, לרבות טייס המשנה (המכונה "קצין ראשון" בדומה למקובל באוניות) סרו למרותו וקיימו את הוראותיו כמעט ללא עוררין. התקשורת הייתה פונקציונאלית ומינימלית. לא הוקדשו, כמעט, משאבים לאימון ושיפור התקשורת בתוך הצוות.

למרות האמור לעיל, מאז ומתמיד התקיים "ניהול משאבי צוות" ברמה כזו או אחרת, מהסיבה הפשוטה שהיו צוותים. ניתוח הגורם האנושי בתאונות, נעשה, לראשונה, על ידי David Beaty , שהיה פסיכולוג, טייס בחיל האוויר המלכותי הבריטי ולאחר מכן טייס בחברת התעופה הלאומית BOAC. ספרו The Human Factor in Aircraft Accidents, שהתפרסם בשנת 1969, הניח את היסודות לתורת ה-CRM, שבחלקם נעשה שימוש עד עצם היום הזה.

התאונה הקטלנית בתולדות התעופה

שתי תאונות שהיוו נקודות מפנה בהתייחסות התעשייה לתחום עבודת הצוות היו התרסקות מטוס United 553 בשנת 1972 בשיקגו וההתנגשות שהתרחשה על המסלול ב-Tenerife  בשנת 1977.

בתאונת United 553 המטוס, מדגם B737, ביצע גישת Localizer, למסלול 31L בשיקאגו Midway. המטוס הגיע מעט גבוה יחסית לפרופיל הגישה. הקברניט, ששימש PF, השתמש במעצורי אוויר, כדי להגיע לגובה ה-MDA, שם ביקש להתיישר (באותה תקופה היה מקובל לבצע Dive and Drive, הנמכה במדרגות). ההנמכה בוצעה בשיעור גבוה משמעותית מהמקובל. בהתיישרות ב-MDA, הקברניט לא קיפל את מעצורי האוויר. המהירות ירדה והמטוס הזדקר ושקע לקרקע. המטוס התרסק באזור מגורים, 3 קילומטרים לפני המסלול. בתאונה נהרגו 43 בני אדם מיושבי המטוס ועוד שני אנשים על הקרקע. 

אתר ההתרסקות של יונייטד 553 |  צילום: NTSB

בתאונה שהתרחשה בטנריף, תקשורת לקויה ואי-הבנות בתוך הצוות, על רקע סמכותיות של הקברניט ההולנדי הבכיר, קפטן ג'ייקוב ולדהאוזן, גרמו לתאונה הקטלנית ביותר בהיסטוריה של התעופה עד היום (על הקרקע), בה נהרגו 583 בני אדם.

בצילום: הקברניט ההולנדי, Captain Jacob Veldhuyzen, על כרזת פרסומת של חברת KLM

בעקבות מסקנות וועדות החקירה, רגולטורים בעולם וחברות תעופה, החלו לבחון את אופן הכשרת הטייסים ואימונם. התבססה ההבנה שטעויות אנוש, בנוסף לבעיות תקשורת בצוות, היו גורמים תורמים משמעותיים לתאונות רבות. בתחילת שנות השבעים, הרשויות האמריקאיות, בראשן NASA וה-FAA, החלו לחקור את התחומים הללו ויצרו את התפיסה העומדת בבסיס ה-CRM כיום. זרז משמעותי להתפתחות התחום הגיע כאשר בשנת 978, כתבו חוקרי תאונות של NTSB המלצה בנושא, בדו"ח חקירה של תאונת DC-8, בטיסת United 173. באותה תאונה המטוס התרסק מחוסר דלק, לאחר שהצוות עסק ארוכות באיתור וטיפול בתקלה (Troubleshooting) בכני הנסע.

המונח CRM (האות הראשונה ייצגה בתחילה את המילה (Cockpit נטבע לראשונה על ידי חוקר הגורם האנושי של NASA, John Lauber, לאחר שחקר, במשך שנים, את תחום התקשורת בתא הטייסים. בתחילה, הגישה התמקדה במיתון גרדיאנט הסמכות בתא הטייסים, ועודדה את טייסי המשנה לבקר את פעולות הקברניט ולבטא את דעתם. בתחילה CRM התמקד בעיקר בשיפור התקשורת בצוות ובעזרתה להשגת שימוש טוב יותר בציוד, קבלת החלטות טובות יותר, שיביאו לשיפור בטיחות הטיסה.

בתחילת שנות השמונים, החלו רשויות התעופה, בראשן FAA, לדרוש מחברות התעופה לקיים תוכנית הכשרה ואימון CRM. מטרת ההכשרה והאימון הייתה שיפור מיומנויות התקשורת, שיפור התיאום בצוות, שיפור המנהיגות ואופן קבלת ההחלטות.

תוכניות האימון התמקדו אז בנושאים הבאים:

  • תקשורת – שתהיה עניינית, ברורה ואסרטיבית. הקשבה.

  • מודעות מצבית – מודעות של אנשי הצוות לסביבתם, למערכות המטוס אותו הם מפעילים ולאיומים פוטנציאליים.

  • קבלת החלטות – שימוש בכל המשאבים והמידע האפשריים ושמיעת דעתם של אנשי הצוות. הטמעת תהליכי קבלת החלטות.

  • עבודת צוות – עידוד שיתוף הפעולה בצוות, תוך הקטנת הבדלי המעמד או הדרגה.

לאחר כעשור, CRM הורחב והפך לתוכנית אימונים מקיפה, בה נכללו גם בעלי מקצועות אחרים בתעופה, אם באימונים משותפים עם טייסים (כדוגמת Cockpit-Cabin Coordination -CCC) ואם בנפרד. CRM הפך להיות חלק מתרבות הבטיחות של חברות התעופה. אנשי צוות עברו אימונים (סדנאות) תקופתיים, בכדי לשפר את המיומנויות ה"לא טכניות" (Non-Technical Skills) ולשמר אותן לאורך זמן. בין היתר, הוחלפה המילה המיוצגת על ידי האות "C", במילה Crew, באופן כללי. משמעותה שצוות כולל לא רק את צוות הטייסים.

מתחילת שנות התשעים, שולב ה-CRM, עם תחום ניהול איומים וטעויות (Threat & Error Management). אימוני סימולטור החלו לכלול LOFT (Line Oriented Flight Training). מטרת אימוני LOFT הייתה (ועדיין) לאמן ולתרגל את צוותי האוויר בתרחישים מדמי מציאות, שעלולים להתפתח בטיסת קו. בתחקירי האימונים ניתן דגש למיומנויות האנוש, כפי שבאו לידי ביטוי באימון והדרך לשיפורן, להשגת קבלת החלטות טובה יותר ובאמצעותה שיפור הבטיחות.

הדור הבא של CRM, שבו אנחנו נמצאים בימים אלה, הרחיב עוד את העיסוק ושינה את אופן הטיפול בו. לראשונה, ניתן דגש לגורם האנושי הבסיסי בכל צוות, האדם עצמו (Human Factor). הבנה טובה יותר שלנו את עצמנו ואת מגבלות "המערכת" שלנו. איך עייפות ומתח נפשי משפיעים עלינו ואילו "הטיות" (Bias) פועלות עלינו.

כיום, נחשב CRM לאחד התחומים החשובים בעולם התעופה, מפתח ותנאי לתפעול טיסה בטוח ויעיל. אם בעבר עסקו בניהול משאבי הצוות, במובן המצומצם, כיום, אנחנו עוסקים בניהול כל המשאבים העומדים לרשות הצוות.

בטיחות הטיסה בעולם נמצאת במקום מצוין. שנת 2023 הייתה הטובה ביותר בהיסטוריה, למרות שהיקף הפעילות היה עצום וחזר כמעט לרמות טרום קורונה. לאמינות הציוד, יש תרומה עצומה לבטיחות. למערכות בטיחות יש גם כן תרומה עצומה, אולם אלה עדיין מספקות מידע לצוות, שאמור לפעול על פיו. האתגר הגדול הינו להשיג שיפור נוסף, כאשר המספרים ושיעורי התאונות נמוכים מאד. הרשויות והיצרנים עובדים על שיפורים נוספים בציוד והתקנת מערכות נוספות להגברת הבטיחות. תפקידנו כטייסים, שיפור תחום הגורם האנושי.

בעבר התייחסנו ל -CRM  כמשהו כוללני והיינו אומרים על טייס, ש"יש לו CRM טוב", או על צוות שה-CRM שלהם בטיסה היה טוב. כיום, אנו מבינים ש-CRM בנוי ממספר תתי תחומים, שאפשר לנתח כל אחד בנפרד, להבין אותו, לאמן ולשפר אותו.

הנושאים המרכיבים כיום את ה-CRM

  • הגורם האנושי (The Human Factor). מי אנחנו כבני אדם, הבנת היכולות ומגבלות ה"מערכת" שלנו.

  • ניהול איומים וטעויות (Threat and Error Management – TEM) – איך מאתרים איומים ו"מאפחתים" (Mitigate) אותם. איך מונעים טעויות ואיך בוני צוות שילכוד אותן, אם קרו. איך נחלצים מטעויות ונמנעים מכניסת המטוס למצב לא רצוי (Undesired Aircraft State).

  • פתרון בעיות וקבלת החלטות (Problem Solving and Decision Making – PSD) – הנחלת תהליכי קבלת החלטות שיסייעו לנו לטפל טוב יותר באתגרים בהם אנחנו נתקלים בטיסה.

  • מנהיגות ועבודת צוות (Leadership and Teamwork – LTW) – צוות הטייסים הבסיסי, במטוסי נוסעים מסחריים הוא שני טייסים. פרט לצוות הבסיסי, יש במטוס צוות קבינה. עובדים איתנו טכנאים, קציני מבצעים (FOO) ועוד. איך עובדים יחד? איך מפגינים מנהיגות, כל אחד בתפקידו, להשגת טיסה בטוחה.
  • מתח ולחץ נפשי (Stress) – מה עלול לגרום לנו למתח ולחץ נפשי, איך לזהות אותו ואיך הוא עלול להשפיע עלינו.

  • עייפות (Fatigue) – מה עלול לגרום לה, איך להימנע ממנה, איך לזהות אותה ומה השפעותיה (לדוגמה -השוואה של שעות חוסר שינה לרמת אלכוהול בדם).

  • מודעות למצב (Situation Awareness – SAW) – מה חשיבותה? איך מפתחים אותה? אילו אשליות פועלות עלינו ואיך הן באות לידי ביטוי?

  • גורמי ארגון (Organization Factors) – מה השפעות הארגון ותרבות הבטיחות שלו, עלינו כטייסים, בזמן העבודה ובכלל. התרבות שלנו כעם וכמדינה.

  • עיבוד מידע (Information Processing) – יש סביבנו מידע רב. איך אנחנו משיגים את המידע הדרוש לנו לקבלת החלטות וזיהוי איומים? איך אנחנו מנתחים את המידע ועושים בו שימוש מושכל, לקבלת החלטות?

  • אוטומציה – האם היא ידיד (בגדול כן) או אויב (לפעמים)? להכיר ביתרונותיה וחסרונותיה. להימנע מלהשתעבד אליה (Children of the Magenta). מערכת יחסי הגומלין שלנו, כבני אדם, מול המכונה שאנו מפעילים.

  • תקשורת (Communication – COM) – בתוך הצוות ועם גורמים מחוץ לצוות. איך לתקשר בצורה ברורה, אסרטיבית ובונה? איך לגרום לזה שדברינו יישמעו ויובנו? איך אנחנו גורמים לכך שכל איש צוות ירגיש חופשי לבטא את עצמו? איך להקשיב ולהבין את הנאמר?

  • נוהלי תפעול סטנדרטיים (Standard Operating Procedures – SOP) – למה נועדו? ההכרה בחשיבותם. ההבנה שאלה נועדו להגן עלינו ולא להגביל אותנו.

  • ניטור והתערבות (Monitoring and Intervention) – אומנות בפני עצמה, שמאד קשה לאמן אותה. איך לנטר באופן יעיל את נתיב הטיסה (Effective Flight Path Monitoring) ואת פעולות איש הצוות. איך ומתי להתערב לזוטר ממך בלי "לדרוס" אותו? איך להתערב לבכיר ממך ולהשיג את האפקט הרצוי? דוחות חקירה רבים הצביעו על היעדר התערבות של טייס משנה, בפעולות והחלטות הקברניט, כאחד הגורמים התורמים להתרחשות תאונה.

  • קונפליקט – בכל מערכת אנושית יש מתחים וקונפליקטים מובנים. איך לנהל אותם. איך להתמקד ביתרונות שלהם (The Sweet Spot) וביכולתם "לבנות" צוות ולא להיכנע לאפקט ההרסני שלהם.

  • ניהול עומסים (Workload Management – WLM)) – מכיוון שכבר למדנו, בפרק הגורם האנושי, שהמוח שלנו מוגבל, חד ערוצי ויכול לבצע רק פעולה אחת בכל רגע נתון, איך לנהל את העבודה והעומסים כך שנוכל לבצע את כל המטלות ביעילות ובטיחות ולא נגיע לנקודות בהן העומס יכריע.

  • תרבות בטיחות (Safety Culture)- איך בונים ומתחזקים תרבות בטיחות חיובית, כזו שתורמת לשיפור בטיחות הטיסה, ברמת הארגון וברמת כל איש צוות.

  • הפתעה ובהלה (Surprise and Startle) – הכרתן והבנת ההבדל ביניהן. השפעותיהן עלינו. איך ההכרה יכולה לשפר את יכולתנו להתמודד עם אפקט הבהלה המשתק?

CRM הוא תפיסת עולם כוללנית. רשימת הנושאים הנ"ל, מכילה את כל הגורמים, הקשורים בעבודת צוותי האוויר, שאינם טכניים. העיסוק בו כנושא מוגדר החל לפני פחות מחמישים שנה, אבל עבר מאז מספר גלגולים ו"דורות". אין ספק שיחולו עוד התפתחויות. האימון ישתנה, ישתכלל, וישתפר עוד. CRM אינו מטרה. CRM הוא הכלי שלנו, הטייסים, להשיג בטיחות ויעילות תפעולית. הוא דורש אימון וחיזוק, כמו כל מיומנות אחרת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *