התסמינים של חרדת טיסה שונים באופיים ובעוצמתם מאדם לאדם.
לפני הטיסה – יש קושי בהירדמות בגלל סיוטים על התרסקויות מטוסים, בעיות עיכול, כאבי בטן, שלשולים והקאות.
במהלך הטיסה – החרדתיים עלולים לחוות תסמינים נוספים כמו גלי חום, סחרחורות וחולשה, שמלווים בדופק מהיר, רעידות ובכי.
מניסיוני למדתי לזהות אותם בקלות בין הנוסעים בגלל הסימנים המובהקים: הם אוחזים בחוזקה במשענות היד של המושב, סוגרים את תריס החלון, מזיעים וקוראים לנו לעיתים קרובות בגלל כל תנודה קלה של המטוס שנראית להם חריגה; הם עוצרים את נשימתם ויושבים מאובנים על המושב. חלקם רצים למטבח ומסרבים לחזור למקום מושבם רק כדי להיות קרובים לצוות ולהרגיש תחושת בטחון.
האם ניתן לטפל בחרדת הטיסה ולשלוט בפחד?
התשובה היא – כן. בראש ובראשונה – לטוס! בשום אופן לא להפסיק לטוס ולהיכנע לפחד. אחרת האדם לא יוכל לשלוט בחרדתו, יעצים אותה ואף יקבע אותה לנצח. יש לזכור, כי לפחד יש נקודת שיא וכשמגיעים אליה חלה ירידה ומרגישים תחושת רגיעה.
שנית, יש לזהות מהו מקור הפחד הבסיסי כדי לבחור את הטיפול המתאים. לפני הטיסה אופן הטיפול יכול להיות טיפול רפואי מידי באמצעות תרופות הרגעה שנוטלים לפני הטיסה או מכשירים טבעיים האמורים לווסת את תהליך הנשימה ולעזור בהתמודדות עם החרדה. אפשרות אחרת: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר מועד המסייע בהתמודדות כמו CBT אוNLP או טיפול מתמשך באמצעות ליווי פסיכולוגי או פסיכיאטרי שחושף בהדרגה את מקור הפחדים, מזה אותם ואת והגורמים הרגשיים העומדים מאחורי הפחדים בשילוב טכניקות של רכישת שליטה והרגעה עצמית ותרופות פסיכואקטיביות.
בנוסף, קיימות סדנאות בפיתוח אנשי מקצוע בהן ניתן ידע ממוקד על איך מטוס בנוי, איך הוא ממריא, סימולציות שונות בסיוע טייס ולאחר מכן חשיפה הדרגתית לטיסות קצרות ובהמשך לארוכות.
במהלך הטיסה צוות הדיילים, שעובר הכשרה מיוחדת בקורס הבסיסי, יודע לסייע בשעת הצורך. הטכניקה מורכבת ממכלול של דברים: מתשומת לב אישית, הרחקה ממקום הושבה לאזור המטבחים המרווחים, הרגעה באמצעות טכניקה של הסדרת נשימות ושאיפות, מתן הסברים, חיזוקים על התגברות הפחד ובעיקר הסחות דעת על ידי שיחות שאינן קשורות לטיסה. לעיתים גם ישיבה לצד הנוסע מרגיעה אותו.
לא מומלץ לשתות משקאות שמאיצים את הדופק כמו קפה ואלכוהול.
חוויתי פעמיים במהלך שנות עבודתי כדיילת גם מחווה של קברניטים שהציעו לנוסעים חרדתיים להתארח בקוקפיט על מנת להעניק להם תחושת רוגע ובטחון – וזה הועיל. הנוסעים היו אסירי תודה. האווירה בקוקפיט משרה שלווה ורוגע, כי ניתן לראות ממנו את הנוף וכי זה מרכז השליטה של המטוס. אולם, זהו לא פתרון ישים בכל מצב.
אם אתם חרדתיים, מומלץ להתכונן היטב לטיסה; להקפיד לאכול ולשתות לפני הטיסה, להביא עימנו אמצעים שיכולים להקל על החרדה ולהנעים את הטיסה כמו: ספר, מוזיקה, סרטים לצפייה ולצפות בסרטונים המשלבים טכניקות של הרגעה עצמית.
נוסעים שמצליחים להתמודד עם הפחד נושמים אנחת רווחה לאחר הנחיתה ומסדירים דופק ואפילו מרגישים תחושת הישג וניצחון אישי של צליחת משימה ומעבר של עוד שלב בדרך.
בסופו של דבר, גם שלמה ארצי, בשירו שצוטט בתחילת הכתבה, רגע אחרי שהוא מצליח לקבל הסבר מהדיילת ״איך הציפור במעופה״ – מצליח להירגע, להירדם, להתעורר, לשתות את הקפה ולנחות בארה"ב.
One Response
איזה בולשיט