שדה התעופה בהרצליה. מקור: דף הפייסבוק של שדה התעופה בהרצליה

גליון 02/2023

תיקון חדש בחוק מתיר נחיתה בשטח הפעלה – לכולם

עם התיקון בחוק, שעבר בוועדת הכלכלה של הכנסת, הפכנו קצת לאמריקה ואולי נחזה בקרוב פריחה של מנחתי דשא * התיקון ירגיע לפחות חלק מהביקורת על הרעש שגורמים המטוסים בשדות התעופה המעטים שנותרו פעילים בישראל. מאת: עו"ד נתנאל (נתי) פרץ
תמונה של עו"ד נתנאל  (נתי) פרץ

עו"ד נתנאל (נתי) פרץ

תיקון חדש לתקנות הטיס מתיר כעת לכל מטוס לנחות כמעט היכן שנרצה. מה שהיה בעבר נחלתם של מסוקים ומטוסים זעירים בלבד, כעת מותר לכל מטוס, אף הוסרה המגבלה לצבירת 100 שעות כטייס מפקד למטוסים הזעירים כתנאי מקדים. לאחר סגירת שדה דב, שדה אילת, מנחת תנובות ויטבתה, כעת עתידות להיפתח אפשרות רבות נוספות, לטוס ולהתאמן שלא בשדות תעופה ומנחתים ואולי נחזה בקרוב בפריחה של מנחתי דשא אשר יפעלו כשטחי הפעלה.

זוהי בשורה ענקית שעתידה אולי אפילו לשנות את פני התעופה הכללית בישראל. הפכנו קצת לאמריקה. כך ממש.

התעופה הכללית היא אחת מאבני היסוד של התעופה בישראל. היא בעצם מערכת החינוך של עולם התעופה – אליה מגיעים הטייסים ללימודים בתחילת דרכם, ממשיכים כטייסים פרטיים ומשתלבים כטייסים מסחריים בטיסות מסוגים שונים בתעופה הכללית – ממש בית הספר המקצועי ללימודים מתקדמים ב"אוניברסיטה של התעופה" – עד להפיכתם לטייסים מקצועיים ובהמשך למעבר לחברות תעופה מסחריות.

בשנים האחרונות, לצערנו, תחום התעופה בישראל נמצא בתהליך של הידרדרות. סגירת שדות תעופה לצד הליכי רגולציה מחמירים הקשו על הענף לצמוח ולהתקדם. אבל גם בתוך הקדרות הכללית פורץ לעיתים ניצוץ אור, והנה מגיע אחד כזה שיכול לשנות את מציאות התעופה בישראל.

מדובר בתיקון תקנות הטיס שעבר השבוע בוועדת הכלכלה של הכנסת ואשר לאחר יישומו מותר יהיה לכל מטוס לנחות בכל מקום (כל עוד אין דין אחר האוסר זאת). במה דברים אמורים? הכלל המשפטי הוא (ביחס לאזרחים), כי כל מה שלא אסור – מותר, והתקנה כפי נוסחה כיום עוד בטרם התיקון, קובעת איסור מוחלט לנחות במקום שאינו מנחת או שדה תעופה, מנחת משמעו רצועה אשר קיבלה רישיון מאת רשות התעופה האזרחית לשמש כמנחת לפי תקנות המנחתים ושדה תעופה כולנו מכירים כמובן.

אמנם האיסור כפי שהיה עד היום כלל שלושה חריגים: אסור לנחות כאיסור גורף אך הותר למסוקים, מזמי"ם וג'יירופלן. כמובן לאחר עמידה בתנאים של קבלת הדרכה מתאימה, כגון הסמכה לנחיתה בשטח הפעלה והסכמה של בעלי הקרקע; הרי לא ניתן להיכנס לחצר של השכנים או לבית זר בלי קבלת הסכמתו של בעל הבית.

בתיקון המדובר, יתוקן הניסוח של  תקנה 79ב לתקנות ההפעלה, לצד התיקון תוסר המגבלה המתירה לנחות בשטח הפעלה רק לאחר צבירת 100 שעות טיסה כטייס מפקד, מגבלה שחלה עד לתיקון האמור על טייסי מז"מ, ובעתיד הקרוב יותר לכל מטוס לנחות כמעט בכל מקום.

במשך שנים צפינו בסרטונים מרחבי העולם בהם רואים מטוסים מסוגים שונים ממריאים להם מרצועות עפר או אפילו מטוסים שעוצרים בתחנת דלק, מתיישרים אל מול רצועת ההמראה שבחרו ומנתקים אל עבר החופש. אני מקווה שנוכל ליהנות מהחופש הזה בשנים הבאות לאחר יישום התקנה הבאה עלינו לטובה.

נעשה קצת סדר. 'שטח הפעלה' כאמור הוא כל מקום, כל שטח פתוח, ממש כמו שאנחנו מורגלים להחליט לעשות טיול אופניים או טיול ג'יפים בסופי שבוע בשטחים שהם בבחינת נחלת הכלל. מדוע שלא נוכל להגיע לשם עם עגלה עם סוס, עם קורקינט חשמל, טרקטורון או אפילו מטוס, מותר לנו כאזרחים וכחלק מחופש התנועה להתנועע במרחב הציבורי כאוות נפשנו אלא אם יש איסור בחוק למשל: שמורת טבע או שטח פרטי. אלה יהיו אסורים ממש כמו שהיינו נכנסים לשטח פרטי בלי אישור בעלי הבית, בין אם ברגל בין אם על גבי טרקטורון ובין אם נגיע בכלי טיס.

לאחר התיקון, מותר יהיה לקחת כל סוג של מטוס, לבחון את תנאי הקרקע, לעבור הסמכה ולנחות פשוט בכל מקום. ונוכל לעשות זאת, תוך שאנחנו לוקחים פק"ל קפה ואוהל ועושים טיול במרחבים הפתוחים של מדינתו היפה, אך הקטנה.

המשמעות של התיקון הזה יכולה לשנות את פני התעופה בישראל. כידוע לכולנו, בעקבות סגירת שדה דב נוצר עומס רב על שדה התעופה הרצליה וראש פינה. עומס שהגביר את הביקורת שיש לתושבים השכנים לשדות התעופה, שהתלוננו על כמות רבה של מטוסים באוויר ועל הרעש שיצרו. כך גם שדה התעופה הרצליה מצוי תחת איום הסגירה עשרות שנים, המצב הזה נגרם בעיקר משום שמספר שכנים הגישו עתירות ורוב העתירות סובבות סביב העומס ו"הרעש", אשר בעיני חובבי תעופה היא מוזיקה לאוזניים.

התיקון האמור עתיד לסייע בנושא זה, כאשר ניתן יהיה לבצע אימוני הקפות שלא בשדות התעופה, או לחילופין חלק מבעלי המטוסים ישמחו, למשל, להחנות את מטוסם בחניית הבית במושב ויוכלו להמריא מהשטח הפתוח ולהצטרף לנתיבים.

אני מאמין שהתיקון הזה יכול לפזר את מוקדי הרעש ויכול לעודד את פיתוח התעופה הכללית. אני צופה שבעשור הקרוב יקומו מספר מנחתי דשא שנוכל לנחות בהם כבשטח הפעלה. לדעתי הסיבה שיש הרבה משטחי דשא בעולם, היא משום שכדי לסלול כביש / מנחת אספלט יש הליכי תכנון שצריך לעבור, אך לגדל עגבניות למשל לא צריך אישורי בניה, כך גם לגבי גידול לדשא. כך לדעתי קמו להם בעולם אלפי מנחתי דשא.

על התיקון הנ"ל עבדו אנשי רת"א בשנים האחרונות ואפילו כותב שורות אלה לקח חלק בלתי מבוטל בדחיפה ועידוד הנושא בדיונים המקצועיים.

ממש בקרוב נחזה במטוסים מכל הסוגים נהנים מעוד חבלי ארץ, אשר עד כה היו סגורים בפניהם לנחיתה וסוף סוף יוכלו טייסי התעופה הכללית ליהנות מכך ולא להתייאש מהשדרה המתישה של טיסות מהרצליה לראש פינה או לחיפה בלבד. הדבר ישפר את המקצועיות של הטייסים ויעשיר את ניסיונם. אציין, כי יש לחשב את התאמת שטח ההפעלה למשימה האמורה. השינוי מעביר את האחריות לטייס ועליו יהיה להתייחס בכובד ראש בטרם יבחר את שטח ההפעלה.

*הכותב הוא טייס מסחרי, ומשמש כיו"ר אגודת התעופה הכללית ומנכ"ל איה תעופה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *