Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iviation/domains/iviation.news/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the google-analytics-for-wordpress domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/iviation/domains/iviation.news/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
תעופה בהמתנה - מגזין isralpa

גליון 1/2025

תעופה בהמתנה

מנכ"ל רש"ת בוועידת התעופה הישראלית: "יש צורך חיוני בעוד שני שדות תעופה בינלאומיים" * מנכ"לי חברות התעופה הישראליות פרשו את תוכניות ההצטיידות שלהן; כל החברות מתכננות גידול במספר המטוסים ובמספר הנוסעים * עם זאת, "לא יכול להיות שנהיה חשופים לתביעות בגלל חוק טיבי, בשל המלחמה"
תמונה של מערכת IVIATION

מערכת IVIATION

ועידת התעופה של ישראל נערכה בפעם החמישית ב-12/12/24 במרכז פרס לשלום ביפו. דיוני הוועידה עמדו בצל המלחמה ועסקו באתגרים איתם מתמודדת התעופה הישראלית בתקופה הנוכחית. בוועידה נרשמה נוכחות מרשימה של "המי ומי" בתעשיית התעופה הישראלית – מנכ"לי חברות התעופה, ראשי היצרניות האוויריות, אנשי הרשויות הממלכתיות והאיגודים הבינלאומיים, טייסים ואנשי צוות רבים, ועוד. את הוועידה הנחתה נוגה ניר נאמן, כתבת התעופה של ערוץ 13.

את הוועידה פתח קברניט מידן בר, יו"ר איגוד הטייסים, שאמר כי אין אח ורע בעולם למציאות שבה מצד אחד מתנהלת מלחמה בעצימות גבוהה – ומצד שני, התעופה האזרחית הישראלית מתפקדת כמעט כבימי שגרה. "אין תעופה כזאת בעולם. (אבל) אנחנו לא כמו כולם; יש תעופה כזאת ויש מקום כזה: ישראל. התעופה היא הנכס אסטרטגי (שלנו)."

מנכ"ל רשות שדות התעופה, שרון קדמי סיפר, כי התחזית לשנת 2024 דיברה על 24 מיליון נוסעים שיעברו בנתב"ג, אך בשל המלחמה השנה הסתיימה בקצת פחות מ-14 מיליון. "הפסדנו כ-1.2 מיליארד שקל," אמר קדמי. "לשנת 2025 התחזית האופטימית היא של 24-25 מיליון נוסעים, אך אני מעריך שהמספר האמיתי יהיה קרוב יותר ל-20 מיליון." לעומת זאת, התחזית לשנת 2040 מדברת על 35-40 מיליון נוסעים ויהיה צורך חיוני בפתיחת שני שדות תעופה בינלאומיים נוספים שיוכלו להתמודד עם המספרים הללו.

מנכ"ל הרשות אמר עוד, כי החברות הזרות לא מגיעות לישראל "רק מסיבות ביטחוניות ולא מסיבות כלכליות. הטייס לא מבדיל בין הדאחיה לכאן; הוא רואה את החדשות ב-CNN – ואין לו שום רצון להסתכן אישית." בעניין טיסות מטרמינל 1 אמר קדמי כי הוא מוכן לפתוח את הטרמינל לטיסות באופן מיידי "בכפוף להתחייבות החברות למינימום טיסות שיבוצעו ממנו."

אל על: נזדקק ל-100 מטוסים

מנכ"לית אל על, דינה בן טל גננסיה, שהגיעה לוועידה כשבאמתחתה רווח שיא של 187 מיליון דולר ברבעון, התייחסה בשיחה עם אבי בניהו למחירי הטיסות. "בקורונה אל על הפסידה מיליארד דולר. היינו משותקים לתקופה ארוכה. כמעט כולם היו בחל"ת במשך זמן רב."

מנכ"לית אל על התייחסה למשבר הענק בשרשרת האספקה שגורם לעיכובים חמורים באספקת המטוסים. "יצרניות המטוסים מספקות היום פחות מ-10% מצבר ההזמנות, וגם אותם היא מספקת באיחור. המשבר הביא לעליית מחירים של 6% במשך 3 שנים. צריך לזכור, שאנחנו נמצאים בשנת שיא של ביקושים; התחזיות העולמיות אומרות שב-20 השנים הקרובות צריך להכפיל את צי המטוסים העולמי (היום יש כ-45,000 מטוסים בעולם) ולהחליף בערך 15 אלף מטוסים ישנים."

אל על מפעילה כיום 46 מטוסים "ויש לנו תוכנית אסטרטגית לגדול עד סוף העשור ל-60 מטוסים – כשהאמת היא, שאנחנו נזדקק ל-100 מטוסים. זה חלק מהאתגר להמשיך ולעשות את זה תוך כדי המלחמה." אל על, מסורתית חברת All Boeing מפעילה כיום גם אירבוס למטען.

בעניין הטיסות הצפויות לאוסטרליה, אמרה בן טל גננסיה, שהטיסות, שאורכות 16.5 שעות, יופעלו רק כאשר יאפשרו לאל על לטוס בנתיב המקוצר מעל סעודיה ובחריין, "וזו סוגייה ביטחונית."

בצילום: מנכ״לית אל על, דינה בן טל גננסיה, עם אבי בניהו

ישראייר: מו"מ עם אירבוס על מטוסים רחבי גוף

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר השמיע בוועידה ביקורת חריפה על כך, שהכנסת לא מגיעה להחלטה בעניין השינוי ב"חוק טיבי", שאמור להפחית את החשיפה של חברות התעופה לתביעות בשל איחורים וביטולי טיסות.  "יו"ר ועדת הכלכלה לא רוצה לקבל החלטה, זו ועדה פוליטית. אנחנו יודעים להגביר את הטיסות אבל צריכים שינטרלו אותנו ברמות הסיכון. אם מירי רגב, שרת התחבורה, קוראת לנו – למנכ"לי חברות התעופה לדיון בהול ומבקשת לתגבר ולהתאים את לוח הטיסות כדי לאפשר לאנשים לשוב ארצה, לא יכול להיות שנהיה חשופים לתביעות בגלל חוק טיבי".

גם מצבה הפיננסי של ישראייר, שהיא היום החברה השנייה בגודלה אחרי אל על, השתפר בשנת המלחמה. "ב-9 החודשים הראשונים של השנה שעברה הרווחנו 20 מיליון דולר והשנה 26 מיליון. בשנה שעברה הטסנו 800 אלף נוסעים והשנה מיליון נוסעים. יש הלימה בין מספר הנוסעים הגדל לבין היכולת לא לעבוד בתפוקה שולית פוחתת – להגדיל מספר נוסעים, אבל לשמור על רווחיות". החברה מפעילה היום 8 מטוסים ובעתיד הקרוב מתכננת להוסיף עוד שניים. ברבעון הראשון של 2025 החברה מתכננת להכפיל את מספר הנוסעים. "הבעלים של החברה רוצים לרכוש עבורה גם מטוסים רחבי גוף," סיפר המנכ"ל, "ומתקיים מו"מ עם חברת אירבוס על רכישת 4 מטוסים, שאמורים להגיע לישראל ב-2028."

אחד הנושאים המסקרנים שהועלו בשיחה עם דין פישר, כתב התעופה של ערוץ 12, היה הטיסות לארצות הברית. "יש ציפייה מאיתנו שנפעיל טיסות לארצות הברית, וגם פה אנחנו צריכים לקבל הגנה מפני חוק טיבי". אמר סירקיס והוסיף כי ישראייר מפעילה מטוסים בחכירה רטובה כדי להתגבר על הגידול במספר הנוסעים. "הפעלנו מטוס דני, אוקראיני, בולגרי אבל מה שנדרש כעת הוא אמירה ברורה על סיום המלחמה. אחרת ההורים של הדיילים לא יאפשרו להם לטוס לכאן."

בצילום: מנכ״ל ישראייר, אורי סירקיס, עם דין פישר

ארקיע: נטוס רק באירבוס

עוז ברלוביץ, מנכ״ל חברת ארקיע, אמר בשיחה עם עמית קוטלר, עורך פספורט, כי המטוס השישי של החברה "בדרך" וכי בקיץ הקרוב החברה תפעיל 8 מטוסים משלה ועוד 5 בחכירה רטובה. ברלוביץ הדגיש כי כל המטוסים שיטוסו בארקיע בשנת 2025 יהיו מטוסי אירבוס. "זה מודל לא נכון עבור חברה קטנה כשלנו להחזיק שני ציים (אירבוס ואמבראר) ואנחנו נטוס באירבוס 320 ו-321." ככלל, אמר מנכ"ל ארקיע, החברה גדלה ב-40% בשנת 2024 לעומת 2023, והגיעה למסקנה כי צריכה לשנות את תמהיל המטוסים שהיא מטיסה – שלה או חכורים, לטובת המטוסים שלה.  

״ב-1 באוקטובר, יום ההתקפה האיראנית (השנייה), היינו עם חמישה מטוסים חכורים בדרך לישראל, שניים מהם עם תלמידים שחזרו מהמסע לפולין," סיפר ברלוביץ. "זה היה היום הכי קשה שלנו. המטוסים נחתו בקפריסין ונשארנו עם 1,500 נוסעים שם. לא ידענו מה לעשות. הצוותים סירבו להמשיך לישראל. ניהלנו שיחות שכנוע ארוכות, ואני חייב לומר, שעם המזרח אירופים היה לנו יותר קל."

המנכ"ל הודה כי בזמן המלחמה נעשו טעויות, כמו, למשל, "לא ענינו ללקוחות בזמן ולא תקשרנו נכון מה המשמעות של לטוס במלחמה במטוסים חכורים." ברלוביץ התחייב כי אם ארקיע תקבל את האפשרות לטוס מטרמינל 1 (באגרות מופחתות) החברה תפעיל החל מאפריל 2025 מספר שיא של 15 מטוסים, כפיצוי על חברות התעופה שלא מגיעות לישראל. "אף נוסע לא ירגיש בחסרונה של ריינאייר".

באשר לטיסות לארצות הברית, ברלוביץ' לא התחייב. "יש קולות בעד ויש קולות נגד המהלך בחברה, עניין עוד לא סגור. בינתיים יש עוד יעדים חדשים שאנחנו שוקלים לשנה הבאה".

ביחס לחברת התעופה החדשה אייר חיפה, אמר ברלוביץ' כי הוא מברך על כל חברת תעופה ישראלית שנפתחת. עם זאת, אמר "אני לא בטוח שנכון לישראל שהיו 4 חברות תעופה שמטיסות נוסעים. בכל מודל כלכלי של מדינה עם 9 מיליון תושבים ותיירות נכנסת מצומצמת, זה לא נכון. מודל ההטסה ב-ATR, עם כמעט שלוש שעות של טיסה לאתונה, אני חושב שזה אתגר".

 

בצילום: מנכ״ל ארקיע, עוז ברלוביץ, עם עמית קוטלר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *