נושא מרכזי נוסף, שילך ויתפוס נתח גדל והולך מפעילות חיל האוויר הוא נושא המל"טים (כטב"מ/ כטמ"מ). כבר היום, כ-80% מהטיסות המבצעיות של חיל-האוויר מבוצעות על ידי כטב"מים. זהו מספר עצום והשימוש בכטב"מים מסוגים שונים, גדולים בינוניים וקטנים רק ילך ויגדל. לשירות ייכנסו בעתיד כטב"מים מהירים, סילוניים, וגם כטמ"מים קטנים יותר, שיפעלו בנחילים. התהליך הזה כבר החל והוא ילך ויתפתח.
עוד צפויים להיכנס לשימוש החיל גם רחפנים. לא מהסוג המוכר כיום, הפשוט והבסיסי, אלא רחפנים משוכללים יותר, בעלי יכולת נשיאה של מטעדים ייעודיים – ואולי גם חימושים.
כדי להפעיל את המערכות שהוזכרו לעיל יהיה על חיל האוויר להצטייד במערך שליטה סינרגטי, שיחבר בין כוחות האוויר המאוישים והלא-מאוישים, לבין כוחות הקרקע וכוחות הים. במערך כזה ייעשה, ללא ספק, שימוש גם בבינה מלאכותית, AI, שכן כמות הנתונים האדירה שתוזרם במערך כזה והצורך בקבלת החלטות מיידיות, כגון איזה כוח להפעיל, איפה ומתי, ובאיזו עוצמה, יחייבו שימוש שכזה. מערכות כאלה כבר מופעלות היום בקנה מידה יותר קטן, גם בחיל האוויר וגם בחילות אחרים אך אין ספק שהמערך הזה יגדל בעתיד באופן אקספוננציאלי.
תרחיש צפוי נוסף הוא פיתוח יכולת שליטה של מטוס מאויש בנחילים של כטב"מים או רחפנים. הרעיון הוא שהטייס במטוס המאויש יוכל – באמצעות מרכז שליטה – להקצות לנחילי הכטב"מים והרחפנים משימות על פני אזור נרחב, כשלכל כטב"מ תוקצה משימה ספציפית אחרת, בין אם מדובר במשימת איסוף מודיעין ובין אם מדובר על משימת תקיפה. ישראל הודתה לאחרונה – לאחר עשורים של הימנעות, כי יש ברשותה כטמ"מים חמושים. סביר להניח כי המערך הזה ישודרג בכלים גדולים יותר ומשוכללים יותר בעתיד ועל מרכז השליטה במטוס המאויש תוטל המשימה להפעיל את כל סוגי הכטב"מים הקיימים, קטנים כגדולים.
התפתחות נוספת, מחויבת המציאות, היא הצטיידות בכטב"מ מתדלק. כבר היום, בארצות הברית, מפתחים מל"ט שיתדלק מל"טים אחרים. כמו שמטוסי תדלוק מתדלקים באוויר מטוסי קרב, יהיה מל"ט שיתדלק מל"טים. חיל האוויר משתמש, כידוע, במטוסי תדלוק מיושנים מאוד, מבוססים על מטוסי בואינג 707 שעברו הסבה למתדלקים בתעשייה האווירית. בחיל כבר התקבלה ההחלטה לרכוש את המתדלקים החדשים של בואינג, KC46A, אולם הם צפויים להגיע לישראל רק בעוד לפחות 5 שנים. לפיכך, נבדקת אפשרות שאולי כטב"מים יתדלקו מטוסים מאוישים.
בנוסף למערך ההגנה הרב-שכבתי, המבוסס על טילים, שהזכרתי קודם, נעשה לאחרונה בישראל מאמץ גדול לפתח נשק מבוסס לייזר. המטרה היא להגיע לנשק לייזר חשמלי (לא כימי) עם הספק של 100kw – הספק גדול. הדרך לשם ארוכה, אבל אם מסתכלים על העתיד הרחוק יותר, ההספקים יהיו הרבה יותר גדולים ובאמצעות מערכת כזו יהיה אפשר ליירט טילים בגובה רב, ובמספר מטרות יותר גדול.
לנשק לייזר יש בעיה מובנית, שכן הקרן צריכה לשהות על המטרה במשך כמה שניות כדי "לטגן" אותה ולהפילה; אולם, אם יפותחו לייזרים בעלי עוצמה גבוהה יותר אפשר יהיה לשגר כמה קרניים במקביל ובכך לפתור את הבעיה. בישראל מושקע היום מאמץ גדול בכיוון הזה, ולמרות שאלי היום זה נשמע דמיוני – להערכתי, נשק לייזר צפוי להיכנס לשירות בשנים הבאות.
One Response
Mr. Agozi🇮🇱🇮🇱 very interesting article, you gave me a chance to look at the future and it looks and sounds amazing. Unfortunately I’m not gonna be here thank you but it’s good to know that my grandkids and their kids will be in a good position so thank you for the information.